Låttips

Dilan om Burials nya, kritiserade släpp:
”Han vet exakt vad han sysslar med. Han playar oss alla.”

23 januari 2015 22:11 · Dilan

Efter att ha fått sammanlagt sex stycken snapchatmeddelanden, twittermeddelanden och sms från olika personer som alla undrade vad jag tyckte om Burials nya släpp så kände jag för att göra ett *public announcement* som är lite längre än det på 140 tecken som jag snabbt formulerade igår på twitter.

Först och främst måste jag bara uttrycka min, om än inte så stora, SKAM över att vara så Burial-kär som jag är? Speciellt när det visade sig att han bara är ytterligare en stereotypisk manlig producent från London. Hade hoppats på att den mystiskt ansiktslösa ”William Bevan” skulle utge sig för att vara en kvinna, eller typ LeBron James sidoprojekt.

burial-selfie-photo

Vilket som så släppte Keysound Recordings igår en teaser till Temple Sleeper på 2:47 min (hela låten är 6.38 lång). De 2:47 minuterna som vi får ta del av just nu består i princip av en lång loop som, förutom att påminna mig om en gammal 90-talshit, bland annat innehåller en sample av Kate Bush ”Wow”. På det har han sina klassiska ambient- och twostep-samplingar och i sin helhet blir resultatet av Temple Sleeper en uppspeedad Burial-låt som inte låter som något han gjort tidigare. Den förväntade kritiken från alla inbitna Burial-fans har spridit sig över hela www och består av besvikna ”worst Burial song ever”-kommentarer på exakt alla sociala medier som finns. Fansen är oroliga och otåliga: ”har Burial tappat det helt?”.

Och jag håller med. Det är extremt opersonliga och historielösa 2:47 minuter som mest känns som ett mellanting, en utfyllnad mellan två relevanta berättelser. Och jag förstår att fansen är oroliga. Burial är känd för att producera musik som berättar en rörande historia, vilket gör att allt han producerar blir en noggrant utspelad teater i flera olika akter. Därför förvånar det inte mig att fansen blir oroliga när experten på story telling plötsligt gör en 180-vändning och släpper något som är så intetsägande och slarvigt som Temple Sleeper är.

Men jag är inte orolig. Jag menar, ser ingen vad han sysslar med? Han playar oss alla. En sådan noggrann och skicklig producent som han är vet exakt vad han sysslar med, och det finns ingen chans i världen att han går under jorden i över ett år och återvänder med något så slarvigt och platt som soundet i Temple Sleeper. Nej, han lurar inte mig i alla fall. Jag tror att han gjorde detta med flit, och att vi har mycket fint att se fram emot.

Så oroa er inte! Se fram emot mer nysläppt och BRA material under 2015, det kommer säkert bli det bästa han har gjort.

/Dilan

Kommentarer