Låttips

Tankar om ”Saint Pablo”

19 juni 2016 10:48 · rasmus

Kanye West har äntligen släppt den officiella versionen av ”Saint Pablo” – samarbetet med Sampha som läckte tidigare i år. Det har diskuterats mycket fram och tillbaka huruvida det är en bra idé att fortsätta uppdatera ett album efter att det är släppt, ett koncept som jag uppskattar. Jag ser det som att verket inte är färdigt förrän konstnären säger att det är det, och Kanye verkar inte nöja sig. Sedan The Life of Pablo släpptes har tvåsiffriga ändringar gjorts, och Genius har listat dem i den här videon:

Men nu har han alltså lagt till ytterligare en låt; ”Saint Pablo”. Det är ett spår där han rappar om sina skulder, hans bråk med Apple och hur han bad Tim Cook ringa upp honom (inte helt ovanligt att Kanye ber företagsledare ringa upp honom). Min enda negativa synpunkt är egentligen början av låten som koncentrerar sig på twitterbråk och skulder, något jag tycker inte känns så… real, även om det är det för honom. Lyckligtvis tar det sig ordentligt mot andra halvan då Samphas roll blir större och han därifrån dominerar spåret till sista sekund.

Ett samarbete mellan Sampha och Kanye var inte vad jag hade väntat mig från Kanye efter The Life of Pablo. Det känns som att artisterna befinner sig i två helt olika rapp-sfärer som sällan möts, men nu gjorde det. Resultatet, förutom en svajig inledning, blev riktigt bra och finns nu i en uppdaterad version av TLOP på Apple Music (ironiskt nog).